Socul

Socul

Una din plantele mele favorite, datorita florilor si a parfumului pe care il emana, socul, a fost utilizat de-a lungul timpului ca medicament naturist. Uneori ma intreb de ce ne facem ca uitam eficacitatea naturii si folosim exclusiv produse sintetice? E doar o intrebare retorica, bine-nteles si nu voi intra acum in dispute pentru ca nu este cazul.

Florile de soc s-au folosit mult timp si inca se mai folosesc sub forma de infuzie pentru tratamentul starilor gripale, scarlatina, varicela, tuse convulsiva, in afectiuni renale si ale vezicii urinare, guta, reumatism, nevralgii si constipatie.

Nu am stiut multa vreme insa ca frunzele de soc erau folosite in tratarea nervilor si ca au capacitatea de a relaxa sistemul nervos. Planta a fost folosita in epilepsie, dementa si pentru miscari incontrolabile. Se facea o tinctura din frunze proaspete si se consumau 5-10 picaturi la fiecare ora.

In forma lor proaspata, se spune ca tulpina, frunzele si radacina pot provoca greata si transpiratie. De aceea erau folosite in perioadele de febra, in timpul infectiilor virale.
Cea mai cunoscuta forma de ingerare este aceea de infuzie a florilor. Se pun 28 grame de flori uscate sau proaspete in 1136 l de apa fierbinte, se acopera vasul si se lasa sa se raceasca. In felul acesta se pastreaza in lichid acei constituenti care au calitati antivirale unice.

Putini cunosc faptul ca si fructele de soc sunt folosite in diverse afectiuni. Insa semintele lor poseda acid cianhidric care poate provoca voma in unele cazuri. Dar fiecare persoana are o reactie biologica diferita. Nu am mancat niciodata fructe de soc, cred ca le-am vazut dar nu am stiut ca sunt comestibile. Am citit ca ele contin antioxidanti foarte puternici dar ca, datorita reactiilor posibile (crampe, greata, voma, slabiciune) se evita. Din experienta am invatat ca oamenii consuma in mod exagerat dintr-un produs atunci cand se spune despre el ca este sanatos, sau, ma rog, ca are nutrienti de valoare. Orice aliment nou trebuie testat in cantitate foarte mica si marita doza pana la nivelul maxim tolerat.

Datorita eficacitatii sale s-a speculat ca folosirea socului in combinatie cu anumite medicamente, ar duce la reducerea efectelor medicamentelor, in special ale fenobarbitalului si morfinei.
Pe langa activitatea antivirala cunoscuta, se spune ca ar fi antibacterian, antifungic, antiinflamator, analgezic, anticancerigen,antioxidant, diuretic, si stimuleaza moderat sistemul imunitar.

Avand in vedere ca vechile tratate si carti nu specifica foarte clar care parte din planta de soc este mai benefica, dam si noi din umeri si ramanem la ceaiul de soc si socata mult cunoscuta, acea bautura dulce acrisoara din flori de soc, zahar si lamaie. Cred ca zaharul poate fi inlocuit cu sirop de artar asa ca, merge.

Mai exista pe piata si tincturi de soc asa ca nu e nevoie de prea multe, zic eu. Internetul e plin de informatii pozitive despre planta de soc insa retineti ca e bine sa cunoasteti si informatiile de cealalta parte, adica posibilitatea efectelor adverse ca sa stiti ce se intampla…daca se intampla.
Pana una alta, astept cu nerabdare ca socul sa invadeze iar gradinile si daca nu pentru ideea de socata, sau ceai, macar pentru mirosul imbietor.

Cu bine!

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele pe care le scriem, te poti abona la newsletter si ne puteti sustine cu un LIKE sau SHARE pe pagina noastra de Facebook!