Despre tincturi

Despre tincturi

  • Intrebare: Ce sunt tincturile si cum se obtin ele?
Raspuns: Tincturile sunt extracte din plante cu alcool. Ele se fac pur si simplu scufundand plantele proaspete in alcool pur (tarie de 190 sau 95%) sau plante uscate in amestec de apa si alcool. Pentru realizarea tincturii din planta proaspata se foloseste un raport de unu la doi adica o parte planta la doua parti lichid - daca aveti 30 grame planta uscata, veti folosi 60 de ml lichid. Amestecul rezultat se depoziteaza in borcane de sticla etanse, ferite de lumina soarelui, care trebuie scuturate zilnic. Dupa circa 2 saptamani, se decanteaza planta si se stoarce printr-o panza (tifonul folosit in spitale e foarte bun sau o presa) iar lichidul rezultat se pune in sticlute inchise la culoare. La tincturile din plante uscate se foloseste un raport de unu la cinci. In acest caz e mai dificil sa echilibrezi corect apa si alcoolul dar cu siguranta exista ca si informatie, formule, in anumite carti scrise de catre cei care au o experienta destul de mare in domeniu.
 
  • Intrebare: Mi s-a spus sa nu consum deloc alcool insa recent mi s-a recomandat o tinctura pentru o problema de sanatate. Din cate stiu, toate tincturile contin alcool. Cat de daunator poate fi pentru organism?
Raspuns: Cred ca aceasta respingere totala a alcoolului nu este tocmai bine argumentata. Mai ales pentru ca alcoolul in sine este o substanta absolut naturala si multe fiinte vii il consuma (inclusiv copacii, albinele, elefantii). Nu este o substanta periculoasa decat in masura in care este consumata in cantitati mari si in fiecare zi.

Dar cantitatea de alcool dintr-o tinctură este infima. Un doctor spunea la un moment dat ca in doua-trei felii de paine exista alcool cat sa iasa cel putin 0.05 dacă suflati intr-o fiola.
Daca e sa facem o comparatie, o doza de 20 de picaturi de tinctura (60% alcool) luata de trei ori pe zi va duce la consumul a 0.9 ml de alcool pe zi. Dupa cum vedeti este o cantitate aproape neglijabila.

Daca intr-adevar pentru dvs. alcoolul este o reala problema puteti folosi infuzii sau gliceride insa eficacitatea nu va fi aceeasi pentru ca s-a dovedit ca doar alcoolul extrage cel mai bine esenta ierburilor. Glicerina dezvolta bacterii prea usor, asa ca nu as recomanda-o.
 
  • Intrebare: In ce conditii se pastreaza tincturile si cat de mult timp ?
Raspuns: Regula principala pentru pastrarea tincturilor este: ferirea lor de lumina soarelui. Eu le pastrez de obicei in camara la loc intunecat sau le tin pe balcon in cutie in perioada rece. Tincturile de obicei vin in sticlute mici si inchise la culoare iar ele tin cativa ani. La un moment dat veti vedea anumite depuneri in sticlute. Aceste depuneri sunt de fapt constituentii extrasi din plantele folosite la crearea tincturii. Nu toate tincturile vor prezenta astfel de depuneri pentru ca nu toate plantele sunt precipitanti puternici. De obicei, se adauga si glicerina la unele tincturi tocmai pentru a reduce acest efect de precipitare. Insa nu se stie daca acest lucru duce sau nu la lipsa de eficacitate a produsului.

Daca ai o intrebare la care vrei sa afli raspuns, te rugam sa o adresezi Mirelei, nutritionistul "de paza", completand formularul de aici: Intreaba nutritionistul

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele pe care le scriem, te poti abona la newsletter si ne puteti sustine cu un LIKE sau SHARE pe pagina noastra de Facebook!