Scortisoara

Scortisoara

Cine nu a baut vin fiert cu scortisoara si cuisoare? Sau cine nu a mancat prajiturele sau biscuiti cu scortisoara? In prezent multora nu ne lipseste din casa insa din cate am observat exista si o mica lipsa de informatii reale despre acest arbore.

In primul rand, varianta de scortisoara veritabila este cea de Ceylon, asa ca atentie la ce scrie pe etichete cand o achizitionati. De multe ori produsul este falsificat asa ca e bine daca ati cauta o varianta ecologica si care sa fie scortisoara de Ceylon 100%.

Si nu, nu avem arbori de scortisoara la noi in tara, produsul fiind importat din tarile de origine, adica Sri Lanka, India, Indonezia, Madagascar, America de Sud.

In trecut scortisoara era un produs aromatic foarte cautat iar cei care o aduceau incepusera sa inventeze tot felul de povesti pentru a tine la distanta alti eventuali distribuitori. E foarte cunoscuta povestea despre pasarile care strang scortisoara de pe copaci si o depoziteaza in cuiburile lor la mari inaltimi. Vanzatorii chiar spuneau ca e nevoie de arcasi agili pentru a dobori aceste cuiburi si a culege scortisoara. E haioasa povestea si chiar are un pic de romantism in ea. Se pare ca scortisoara inspira din plin.

Cartile mai vechi vorbesc de multiplele efecte terapeutice ale scortisoarei (actiune antioxidanta, de calmare a durerilor menstruale, de imbunatatire a circulatiei, cicatrizant, anticancerigen etc) dar si de faptul ca ea reprezenta un puternic afrodiziac, in special uleiul de scortisoara.

Destul de recent s-a evidentiat efectul anti-diabetic pe care il are scortisoara asupra organismului, adica de metabolizare crescuta a glucozei, ducand la scaderea glicemiei.

Chiar se recomanda cam 3 grame de scortisoara pe zi in caz de diabet insa din punctul meu de vedere, este cam mult pentru o persoana si scortisoara poate avea un efect gastro-iritant. Daca folositi, sa o folositi totusi cu masura si nu in fiecare zi. Eu as incepe cu un varf de cutit si as creste treptat doza dar nu as folosi mereu. Oricum suntem diferiti si avem sensibilitati diferite.

Puteti procura si ulei esential de scortisoara pentru aromaterapie (a nu se ingera si a nu se folosi direct pe piele deoarece este destul de iritant). Se utilizeaza astfel in tulburari gastrointestinale, colici, artrita, dureri articulare, raceli, bronsita, infectii gripale, stari de oboseala. Totodata are actiune bactericida si fungicida si de calmare a sistemului nervos.

In caz de ulcer gastric si duodenal dar si in timpul sarcinii, utilizarea acestui produs aromatic nu este recomandata.

Chiar si in alimente se foloseste cu moderatie. Oricum este foarte concentrat si are o aroma extrem de puternica asa ca nu e nevoie de foarte multa scortisoara pentru gatit. Daca scapati prea multa totusi si apar efecte adverse ca: insomnia, tahicardie, respiratie abundenta, diaree etc. nu va speriati, se pare ca ati ingerat prea multa scortisoara. Am mai intalnit si cazuri in care persoanele care au folosit creme sau sapun cu scortisoara au capatat o roseata aparte pe piele. Cititi ingredientele si cand folositi o crema pentru prima data, asigurati-va ca pielea voastra este de acord cu ea, aplicand doar putin la inceput. Aceste alergii locale nu sunt deloc placute asa ca ar fi indicat sa fiti atenti.

Pe piata au aparut si betigase cu scortisoara pentru fumigatii si asta pentru ca scortisoara tine la distanta insectele. Grija totusi sa nu va tina si pe voi la distanta, fiind foarte aromatice.

Sanatate cu masura, dragilor!

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele pe care le scriem, te poti abona la newsletter si ne puteti sustine cu un LIKE sau SHARE pe pagina noastra de Facebook!