Care sunt alimentele permise si alimentele nepermise in proctita ulcero-hemoragica?

Care sunt alimentele permise si alimentele nepermise in proctita ulcero-hemoragica?

Intrebare: Care sunt alimentele permise si alimentele nepermise in proctita ulcero-hemoragica?

Raspuns: Multumesc pentru intrebare, dna Aurica! Pentru inceput, desi nu sunt medic de profesie, as dori sa explic putin ce inseamna proctita ulcero-hemoragica, pentru cititorii care nu stiu despre ce este vorba.

Este o afectiune cu caracter inflamator, cu afectarea rectului in principal. Ea intra in categoria recto-colitelor ulcero-hemoragice ce afecteaza mucoasa intestinului gros pe intinderi variabile.

Insa atunci cand procesul inflamator este localizat doar la nivelul rectului, se utilizeaza acest termen de proctita ulcerativa.

Raspunsul meu, din pacate, va fi unul destul de vag, sa spun asa, pentru ca e nevoie de mai multe informatii personale despre diagnostic, analize si probleme adiacente.

Un plan de alimentatie cu alimente permise si eliminarea celor nepermise se face in functie de multi factori care tin de fiecare individ in parte, chiar daca exista acelasi diagnostic. Pentru ca si tolerantele sau intolerantele sunt diferite si trebuie investigate cu minutiozitate inainte de a putea ghida pe cineva intr-o asemenea problema.

Dar pentru ca nu am o imagine completa a pacientului, voi raspunde totusi, specificand totodata si insistand pe o prezentare personala la un cabinet de nutritie, unde veti putea discuta toate aspectele necesare.

Mai mult decat atat, orice decizie trebuie luata in functie de cauzele care au dus la procesul inflamator si se stie destul de bine ca pot fi multiple. Poate fi vorba de:

-          Alergii gastrointestinale alimentare (lactate, oua, cereale, proteine animale, alune etc.);

-          Sedentarism;

-          Fumat;

-          Stres cronic;

-          Consum exagerat de proteine;

-          Constipatie cronica;

-          Diaree;

-          Factori genetici;

-          Agenti microbieni (virusi, bacterii, paraziti);

-          Permeabilitate intestinala;

-          etc.

E nevoie de mai multe investigatii pentru a stabili o cauza si pentru a face un plan de recuperare care sa functioneze. Si in acest caz, medicul si nutritionistul ar trebui sa se consulte pentru binele pacientului. Lucrul acesta nu se intampla foarte des la noi, din pacate. Pacientul ar avea mai mult de castigat. Medicul nu poate acoperi treaba nutritionistului si nici nutritionistul pe cea a unui medic. Si, de cele mai multe ori, e nevoie de amandoi.

Un istoric al pacientului in ceea ce priveste alimentia zilnica si stilul de viata, este la fel, extrem de necesar pentru a intelege mecanismele care au dus la aparitia acestei inflamatii. E bine de stiut si daca exista in familie persoane care sufera de aceleasi probleme. Oricum, de cele mai multe ori nu atat gena este de vina ci faptul ca familia urmeaza acelasi tip de alimentatie cu caracter inflamator.

Dar, daca e sa vorbim strict de regimul alimentar, in cele mai multe cazuri, acesta exclude partial sau total (depinde de caz):

-          laptele si lactatele in general (fiind cele mai mari creatoare de aciditate si blocand tubul digestiv. Cazeina, proteina din lapte este greu procesata de organism iar lactoza nu mai poate fi digerata datorita lipsei din intestine a enzimei de tip lactaza care de obicei se reduce sau chiar dispare dupa varsta de 3 ani);

-          glutenul (cerealele care contin gluten: grau – in toate variatele sale, secara, orz, ovaz dar, in afara de acestea sunt o multime de produse pe piata care il contin: de la sosuri, praf de copt, bors, bere, cartofi prajiti la fast-food, excipienti din medicamente etc. De aceea e bine sa cititi eticheta pentru a vedea ingredientele);

-          fructele (in cazul celor cu scaune moi, explozive, diareice);

-          legumele crude bogate in celuloza;

-          leguminoase;

-          fructe uscate;

-          carnea rosie, ouale;

-          condimentele iuti, aditivi, conservanti, coloranti;

-          alcool;

-          cafeina;

-          nicotina;

-          zahar;

-          cacao;

-          alimente prajite, procesate;

-          bauturi carbo-gazoase;

-          alimente prea reci sau prea fierbinti;

-          muraturi;

-          masline.

E o problema destul de delicata in cazul celor care nu pot consuma fructe si legume crude pentru ca exista riscul aparitiei multor deficiente nutritionale asa ca trebuie sa vedeti ce anume nu va prieste, se poate ca nu toate fructele si legumele sa produca iritatie intestinala, sau poate cantitatea fibrelor trebuie redusa pana la vindecare. De obicei fructele acide sunt mai daunatoare (citrice, ananas, kiwi, capsuni, prune, corcoduse, visine) sau semiacide (merele, perele, caise, piersici, nectarine, kaki, cirese, struguri, gutui, mango, rodii). De multe ori, se recomanda gatirea lor pentru nu provoca probleme.

Acum, cu siguranta veti spune: pai bine, si atunci eu ce mananc?

Si inca nu am terminat (dar, retineti ca am spus: eliminare partiala sau totala). De aceea e absolut necesar sa vi se faca un plan de alimentatie personalizat si numai dvs sunteti in masura sa il ajutati pe nutritionist explicand ce anume va face rau si ce nu, iar el sa va ghideze in asa fel incat sa creati IMPREUNA un plan de alimentatie variata (cat se poate) si, daca este cazul, sa adaugati suplimente din plante, enzime digestive, probiotice, aloe vera, lucerna, ceaiuri, sucuri nutritive tolerabile care pot veni in sprijinul afectiunii si recuperarii dvs.

E foarte important in cazul dvs. sa tineti un jurnal de alimentatie in care sa notati alimentele consumate si simptomele pe care le aveti in urma consumarii lor. E indicat sa folositi combinatii simple la inceput pana aflati ce anume trebuie eliminat si ce puteti pastra.

Alimente permise (in mod normal):

-          Proteinele vegetale sunt mai bune in acest caz decat cele animale insa pestele fiert sau la cuptor, puiul si curcanul sunt surse acceptabile de proteine, daca nu sunt consumate excesiv. Recomand carnea recent taiata, nu cea congelata pentru ca multe persoane au intoleranta la histamina;

-          Legumele si fructele se pot consuma crude doar daca sunt tolerate, in caz contrar este indicata fierberea lor sau coacerea. Observati si daca fructele sunt mai usor tolerate intre mese pentru ca multi nu le tolereaza doar pe stomacul gol. Totodata, eliminati coaja si semintele lor. Legumele cu celuloza dura pot fi evitate in stare cruda: varza, telina, gulii, conopida, ridichi etc.;

-          Fulgii de ovaz fara gluten, orezul brun, lintea, meiul, hrisca pot fi consumate si ele;

-          Exista un sfat destul de discutabil in ceea ce priveste usturoiul. Multi nutritionisti il recomanda in asemenea situatii pentru ca are proprietati terapeutice si antibiotice insa din experienta proprie a dus la inrautatirea simptomelor la unii pacienti;

-          Lichidele sunt absolut esentiale (in special apa si ocazional ceaiuri: musetel, papadie, coada soricelului, lobelia, menta, daca exista diaree);

-          Nucile si semintele pot aduce vitamine, minerale si acizi grasi esentiali insa trebuie hidratate in prealabil si consumate cu moderatie (o lingura seminte pe zi sau 5-6 nuci);

-          Leguminoasele si fructele uscate sunt de obicei interzise dar la fel, in functie de toleranta si cantitate;

-          Oua fierte;

-          Branza de capra (in functie de toleranta);

Prepararea alimentelor se va face doar la aburi, cuptor sau prin fierbere iar mesele vor fi mai dese si reduse cantitativ.

Nu va recomand sa cititi pe internet, sa aplicati tratamente dupa ureche sau tratamente pe care le-au primit alte persoane cu diagnosticuri asemanatoare.

Nu uitati ca fiecare organism e unic si, prin urmare, necesita o abordare unica.

 

Sper sa va fie de folos!

 

Cu drag!

Daca ai o intrebare la care vrei sa afli raspuns, te rugam sa o adresezi Mirelei, nutritionistul "de paza", completand formularul de aici: Intreaba nutritionistul