Boabele de cacao

Boabele de cacao

Boabele de cacao

 

Acum cativa ani cand am intrat pe „meleagurile” alimentatiei sanatoase, am avut o curiozitate in ceea ce priveste ciocolata. Era una din placerile la care imi era foarte greu sa renunt insa nu ma incanta ideea de a mai manca tablete de ciocolata pline de zahar si aditivi. Mai ales ca trecusem printr-o etapa de eliminare a tot ceea ce continea zahar rafinat iar dificultatea acestui moment m-a facut sa inteleg cat de adictiv si periculos este acest produs.

Primul lucru la care m-am gandit a fost sa fac o incursiune in lumea magazinelor naturiste si sa observ oferta lor. Intr-adevar, erau variante de ciocolata mult mai sanatoase, insa toate aveau adaos de lapte sau zahar, chiar daca in cantitate mai redusa. La un moment dat, pe un raft stateau ascunse o punga cu boabe de cacao, una de pudra, iar langa ele un borcan de unt de cacao. Atunci mi-am spus: asta e!

De ce sa nu-mi fac eu singura propria ciocolata? Zis si facut, am cumparat cateva alimente si m-am indreptat cu pasi repezi spre casa si atunci mi-am spus: sa inceapa magia! De atunci, ciocolata pentru mine inseamna sanatate.

Inainte de a va da cateva modalitati de consum, vreau sa va impartasesc cateva informatii. In primul rand, la baza fiecarui tip de ciocolata stau boabele de cacao. Acestea sunt de fapt seminte ale unui fruct ce isi are originea in jungla americana. Si pentru ca exista trei tipuri de boabe de cacao, ar fi bine sa le cunoasteti, in caz ca vreti sa deveniti experti in ciocolaterie. Acestea sunt Criollo, Forastero si Trinitario, cea mai cautata, pentru ca este si o specie destul de rara, fiind Criollo.

Boabele de cacao se foloseau in stare cruda sau ca bauturi pentru energizare. Insa, odata cu „renumita” combinare a boabelor de cacao cu zaharul rafinat, epoca ciocolatei pure avea sa ia sfarsit. Zaharul rafinat, prin faptul ca avea capacitatea de a extrage mineralele din organism, de a crea dezechilibre si de a deshidrata, nu a facut decat sa reduca semnificativ valoarea medicinala a boabelor de cacao. Pulberea, sau cacaoa macinata a aparut abia in 1828 iar prima ciocolata cu lapte abia in 1879.

Poate ca a venit totusi timpul sa ii redam arborelui de cacao ce e al lui, sa ii regasim valoarea si sa folosim cacaoa in stare pura pentru ca doar asa putem avea si beneficii de pe urma ei.

Poate va intrebati care sunt acestea, asa ca vi le expun in cele ce urmeaza:

-          Cacaua contine antioxidanti intr-o concentratie atat de mare incat depaseste pe cea a multor alte alimente luate impreuna. Si daca va intrebati de ce avem nevoie de asemenea atioxidanti, ei bine, ei ne protejeaza ADN-ul de leziunile pe care le provoaca radicalii liberi astfel tinandu-ne departe de bolile legate de procesul de imbatranire;

-          Ca si nutrienti importanti, are magneziu, fier, crom, mangan, zinc, cupru, vitamina C, acizi grasi Omega-6;

-          Atunci cand ne indragostim, organismul produce niste substante chimice numite feniletilamine iar partea minunata este ca insesi boabele de cacao contin aceste componente, poate de aici si legatura atat de stransa intre ciocolata si iubire;

-          Mai contine o substanta chimica numita anandamida care este secretata si de organismul nostru dupa exercitiile fizice, substanta asociata cu sentimentul de fericire, de aceea, poate,  oamenii folosesc ciocolata atunci cand cad in depresie;

-          Triptofanul si serotonina se gasesc din abundenta in boabele de cacao, ambele contribuind la mentinerea starii de spirit;

-          Fibrele pe care le contin sunt esentiale pentru digestie ajutand la curatarea intestinelor;

-          Cacaua contine si substante chimice care curata sistemul cardiovascular prin suprimarea P-selectinei, o molecula adeziva care amplifica inflamatiile.

Desi astazi avem avantajul unei piete cat mai largi, avem si ghinionul de a nimeri de cele mai multe ori produse de slaba calitate, impure si pline de microbi. Retineti ca boabele de cacao sunt niste seminte care provin de la niste fructe foarte dulci ce cresc intr-o zona destul de fierbinte. Foarte putine companii furnizeaza produse din cacao de foarte buna calitate. Multi le prelucreaza la foc, le afuma iar altii le distribuie contaminate cu murdarie, cu fungi sau bacterii ceea ce poate crea probleme celor care le mananca. Cautati boabe de cacao nefermentate si neprajite si care sa contina un certificat ca sunt organice.

Cum le consumam?

Pentru a beneficia de proprietatile lor, recomandarea este sa fie consumate doar in stare cruda (nutrientii care dau valoarea boabelor de cacao sunt foarte sensibili la caldura astfel ca procesarea lor ii va distruge). Boabele pot fi date la blender impreuna cu lapte de cocos si astfel puteti avea o delicioasa ciocolata lichida la care adaugati vanilie de Bourbon sau orice altceva sanatos, dupa gust. Normal ca pot fi mancate pur si simplu pentru ca boabele de cacao reprezinta de fapt ciocolata in stare bruta.

Cata cacao se poate consuma intr-o zi?

Iar revenim la moderatie. Se spune ca varianta sanatoasa ar fi sa consumam un bob de cacao la fiecare 10 kilograme greutate corporala/zi.

Retineti: ciocolata din comert este nociva, boabele de cacao, nu!

Asa ca, spor la crantanit si sa ne auzim cu bine!

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele pe care le scriem, te poti abona la newsletter si ne puteti sustine cu un LIKE sau SHARE pe pagina noastra de Facebook!