Sarea (d)in bucate

Sarea (d)in bucate

Sarea (d)in bucate

 
Au fost odata ca niciodata niste oameni care, au decis ca sarea noastra cea de toate zilele sa fie acceptata doar daca este iodata. Si nu asa, oricum, ci pecetluita prin lege, oameni buni. Apoi nu stiu cum va suna voua, dar mie asta imi aminteste de o alta poveste numita: Prostia omeneasca.

De atunci, saracii oameni, inghit galusca cu sare iodata, pentru ca, fereasca Sfantu’, sa nu care cumva sa ii loveasca boala cea nemiloasa, iar domnisoara Hipotiroida sa isi faca cuib prin ungherele lor.

Daca nu stiati, parintii nostri au apucat vremuri mai sanatoase si mai echilibrate psihic, sa nu spun altfel, dar noi, copiii astia cei rahitici ca niste pui de Avicola, cum ne numeau bunicii, am cam sarit parleazul timpurilor bune.

Si iaca, mai marii vremurilor, de care am prins drag mai ceva ca de “sarea-n ochi”, hotarasc la un moment dat, undeva prin 2002 (daca nu ma insel), de teama drobului de sare ce ar putea sa cada intr-o buna zi, ce sa punem in bucate:

Sare alba si-nflorata,
Rafinata si iodata,
Sa ne bage-n zece boli,
Din ele sa nu te scoli.

Gluma, gluma, dragii mei, insa treaba devine extrem de serioasa cand intelegem ca de fapt povestea nu e poveste ci o realitate cruda care ne loveste fix in…tiroida si in alte parti mai sensibile.

Sa-mi fie cu iertare, dar daca vecinul meu e bolnav, ar trebui sa iau si eu pastile? Preventiv? Cam asa sta treaba si cu sarea iodata, care, cica, ar fi fost introdusa pentru a preveni inmultirea bolilor de tiroida. Dar, exact ca in filmele cu „destepti”, ghiciti ce? In loc sa fie ameliorata starea de sanatate a oamenilor, s-a dus mai jos ca fundul vaii celei adanci:
acolo unde si-au gasit bolile
fratii si surorile.

Si unde nu mi s-au adunat deodata: cancere tiroidiene, sindroame alergice, hipotiroidisme, dezechilibre hormonale şi alte cateva de ti se plimba limba-n gura daca incerci sa le pronunti.

Vorba aceea: cutia pandorei, ati vrut, asta ati gasit!

Dar, sa lasam povestile si sa vedem ce e de facut? Va intreb asa, intr-o doara numai, stiti ce mancati? Sau pentru ca asta are toata lumea pe masa, devine o normalitate de nebagat in seama, inofensiva?

Ce alegeti: sarea rafinata, un produs industrial golit de minerale dar cu adaos de iod, aditivi alimentari precum ferocianura de potasiu, ferocianura de sodiu si antiaglomeranti si care ne expune la afectiuni diverse precum: hipertensiunea arteriala, boli cardiovasculare, cancer, obezitate, calculi renali, guta etc. sau sarea adevarata, naturala, integrală, gen sare de Himalaya sau sare marină integrală cu peste 90 de elemente minerale precum potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, molibden etc. ?

Eu sunt sigura ca sunteti oameni cu toate tiglele pe casa si ca acum veti sti sa faceti diferenta in favoarea sanatatii. Si apoi, daca va pandeste demonul Iod, sa stiti ca sarea naturala poate fi iodata prin adaos de alge marine si chiar exista asemenea amestecuri pe piata.

Sa va bata norocul si intelepciunea, dragii mei!

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele pe care le scriem, te poti abona la newsletter si ne puteti sustine cu un LIKE sau SHARE!